Vulcan av Nino Mick



Vulcan är en kollektivroman som kretsar kring livet som fabriksarbetare, facklig och politisk kamp, fattigdom, kärlek och vänskap under storstrejksåret 1909. Den allvetande berättarrösten är 46 tändsticksarbeterskor som 35 år tidigare omkom i en hastigt uppkom men brand på fabriken Vulcan i Tidaholm. 

På den tiden använde man fosfor i tillverkningen, ett mycket brandfarligt ämne, det var en fosforgnista som tände branden, som fick ett så hastigt förlopp och blev så förödande. De 46 kvinnorna begravdes tillsammans i en massgrav, det gick inte att skilja dem åt där de omkommit i en hög innanför dörrarna som inte gick att öppna.

Fosfor förbjöds senare, bland annat för att det användes som fosterfördrivningsmedel, vilket var livsfarligt. 

I romanen, som är 431 sidor lång, får vi följa en grupp arbetare vid tändsticksfabriken under en vår, en sommar och en höst. Ungsocialisten Salemon sitter i fängelse för att han vapenvägrat. Hans hustru Sara, huvudperson i romanen, kämpar med att försörja sig och sina barn, födda utom äktenskapet. Där finns även vännen Natanel och unga kvinnan Naemi som haft en relation med Salemon och nu är gravid. 

En dag möter Sara den äldre kvinnan Berta på landsvägen där hon drar en kärra. Berta är fosforskadad, överlevare från branden. Mellan Berta och Sara växer det fram en kärlek, en förbjuden kärlek som måste döljas.

Romanens handling rör sig kring arbetarnas vardagliga slit, drömmar, relationer och oron för framtiden, allt berättat i skuggan av branden genom berättarrösten, de osaliga som omkom, som nu följer de levande.

Romanen har en angelägen historia att berätta, det är romanens styrka. Det är fint att författaren lyft denna glömda historia ut ur glömskan.

Det är bara drygt 100 år sedan som arbetare inte hade några rättigheter, som arbetslivet inte hade några lagar för att skydda arbetarna, mot skada, död och den fattigdom som låga löner, arbetslöshet försatte människorna i. 

Romanen har en angelägen historia att berätta, det är romanens styrka. Det är fint att författaren lyft denna glömda historia ut ur glömskan.

Dock upplever jag det problematiskt att få ihop berättarrösten med hur personerna pratar i dialogerna. 

"Schäkta, godda. Vart ska ni?"

"Godda, vi ska te Tedahôlm."

"Täahôlm, ja men dit ska en annan ock!"

Vad har dialekten för funktion egentligen? Är det ett sätt att skriva fram arbetarklass? Det är frågor jag ställer mig. För mig som läsare blir det ett problem. 


Vulcan är utgiven av Nordstedts förlag 2023

Nino Mick estradpoet och vinnare av Poetry Slam SM 2013, har tidigare skrivit "Tjugofem tusen kilometer nervtrådar", Nordstedts 2018.





Populära inlägg