Free Spin av Margareta Börjesson



Spelberoende har alldeles nyligen blivit klassat som en beroendesjukdom. Därmed har de drabbade, på pappret i alla fall, bättre möjligheter att bli tagna på allvar och få vård. När Margareta Börjesson tog det ödesdigra beslutet att öppna sitt första spelkonto on-line kunde hon aldrig föreställa sig hur svårt det skulle vara att sluta tro på vinsten. Och när spelmissbruket var ett faktum, fanns ingen förståelse eller vård att få.

När jag börjar läsa boken vet jag inte mycket om spelmissbruk. Det låter väldigt dramatiskt. Jag ser framför mig högt tempo och en person helt i greppet på dessa sinnesintryck. Men detta spelmissbruk börjar väldigt stillsamt. Margareta sitter vid datorn i sitt hus. En trappa ner sitter hennes älskade man som hon har en underbar relation med. Allt är bra. Margareta driver eget företag, är skötsam och ingen, minst hon själv, kunde väl tro... Men sakta, smygande, förrädiskt, förändras hela hennes liv.

Det är en bok jag läser långsamt. Ibland är dess långsamhet- läs odramatik- det som oroar mig mest. Hur kan något krascha så stillsamt?


Boken är skriven som en dagbok som tar sin början i kraschen 2009. Den som blir ett faktum när Margaretas älskade friar och hon tvärtemot sitt hjärta måste säga nej. För hon har försatt dem i ekonomisk kris och lever på en lögn. Hon förlorar hus, man, företag och bil.

Livet är i kras. I denna totala kris upptäcker Margareta skrivandets magi. Det räddar henne och lyfter upp henne ur denna livskris.

Det är en bok jag läser långsamt. Ibland är dess långsamhet- läs odramatik- det som oroar mig mest. Hur kan något krascha så stillsamt?

Läsaren får följa vardagen runt Margareta efter kraschen i en hyrd bostad på landet, utan bil, med klippt bankkort i sex år. Får lära sig om spelmissbruk, hur hjärnan blir som kidnappad och om kampen, timme för timme, dag för dag för att ta sig upp igen.

När jag läst klart boken och ser casinoreklam på teve tänker jag: Varför är det tillåtet med all denna reklam när allt fler blir fast i ett mycket svårt missbruk? Jag känner också att det är bra att jag har denna kunskap, så att jag inte någon gång skulle lockas att tro att det bara är ett spel, ett lite oskyldigt tidsfördriv i datorn eller telefonen. 

En viktig bok som berättar om vägen till och ut ur beroendet.


(Utgiven av Ordberoende förlag 2019)

Populära inlägg