Tillbaka till Reims av Didier Eribon

 


Tillbaka till Reims är en självbiografi skriven av sociologen Didier Eribon. Han växte upp i arbetarklass i den lilla staden Reims. Som ung flyttade han till Paris för att studera. Han gjorde en klassresa och kom ut som homosexuell. Men samtidigt måste han i sin nya klass dölja att han kom från arbetarklassen.  Efter att i många år studerat den sexuella skammen  som han genom att komma ut lämnade, kom han efter en resa tillbaka till sin hemstad Reims i kontakt med den sociala skam han i alla år dolt, att han kom från arbetarklassen.

Jag började läsa denna bok efter att jag läst allt av Annie Ernaux och Édouard Louis. Didier Eribon inspirerades av Annie Ernaux, och han själv inspirerade i sin tur Édouard Louis. Alla tre författarna har växt upp i arbetarklass och alla tre skriver för mig igenkännande texter om klass.

Att läsa Tillbaka till Reims ger stöd åt det jag känt men inte kunnat uttrycka tydligt: 
När man är uppvuxen i arbetarklass, finns känslan av att vara fullständigt medveten om att tillhöra en specifik klass, klass i kroppen. 

Som Didier Eribon skriver: 
”För ett arbetarbarn sitter alltså klasstillhörigheten i kroppen. //..avsaknaden av en klasstillhörighetskänsla är utmärkande för borgerliga barndomar. De dominerande samhällsskikten märker inte att de lever inom en specifik, skarpt avgränsad värld, på samma sätt som en vit person inte är medveten om att vara vit, eller en heterosexuell inte är medveten om sin heterosexualitet.”

De här tre franska författarna är nyckeln till många av mina funderingar kring klass. Att vara kulturarbetare och komma från arbetarklassen, är att omges av en högre klass, tas för högre klass, och ständigt se klassgränserna, i allt, beteende, språk, klädsel, självförtroende. Samtidigt som man umgås och arbetar med de som inte ser klass, eftersom de flesta författare och majoriteten på redaktioner och förlag inte kommer från  arbetarklass. 


Är du intresserad av klass är denna bok viktig. Är du inte intresserad av klass borde du läsa denna bok i alla fall.


Tillbaka till Reims av Didier Eribon. Verbal förlag 2018

Populära inlägg