Riggat: Hur tron på meritokratin minskar chansen till en klassresa av Petter Larsson



Journalist Petter Larsson avtäcker myten om meritokratins välsignelse, den som majoriteten tror på fastän forskningen motbevisar den. 

Om statusstress, betygshets och högerradikal mobilisering. Om arrogans mot lågutbildade, om testsamhällets förbannelse och att klassresor aldrig är en bot mot klassklyftor. 


Boken handlar om en falska tron att vi lever i ett rättvist samhälle, att alla kan lyckas. Med hjälp av statistik och forskning framträder e
tt samhälle som är uppbyggt till de rikas och välutbildades fördel.  


Enligt förespråkare för metritokrati är det individens prestationer som bär den mot framgång. Betydelse av vilken klass man växer upp i, de resurser, bland annat ekonomiska, och kontakter man därmed har, ska där inte tas i beaktande. 


Det är en förklaringsmodell som passar de privilegierade, de kan då luta sig tillbaka i tron att de förtjänat sin position, och att den som inte nått framgång, heller inte gjort sig förtjänt därav. 


Detta tystar diskussionen om ett samhälles ojämlikhet, skyfflar in klassklyftorna i skuggorna, och klassamhället kan därmed bestå i all sin ojämlikhet. Det i sin tur gör att klassresan blir  svårare att göra. 


För det var genom enorma samhälleliga satsningar, till exempel att även arbetarklassens ungdomar fick ekonomisk möjlighet att studera på högre nivå, som klassresor en gång blev möjliga.

Boken ger dig svart på vitt att samhället är riggat för de rika. Läs och lär! 
Utgiven av Atlas Bokförlag 2023

 




Populära inlägg