Angelägna filmer som alla borde se

 


Det är avgörande att ha kunskap för att kunna förstå när man måste börja engagera sig och värna samhällets värden. Just nu pågår en medmontering i rasande fart. För framtiden är det viktigt att alla unga får kunskap. Därför rekommenderar jag fyra filmer som borde vara obligatoriska att se på högstadiet som motvikt. Eftersom jag inte tillhör skolvärlden vet jag inte vilka möjligheter det finns att få in angelägna filmer i undervisningen, men om någon har tips får de gärna kontakta mig.

Filmerna är:

Breaking Social av Fredrik Gertten. En film om kleptokrati och korruption. Om vår framtid på denna jord som är så magisk och underbar men där liv plundras och förstörs. Om lokalt motstånd på många platser på jorden, som inspirerar!

Push av Fredrik Gertten, som handlar om hur globala bolag plundrar hyresmarknaden, köper upp fastigheter och säljer de vidare när de utvunnit allt av värde. Kvar är hyresgäster som får leva i misär eller tvingas ge sig av efter renovräkningar och marknadshyror. Vi får följa till olika motståndsgrupper, som organiserat sig för att tillsammans kunna påverka.

Sorry we missed you av Ken Loach. En film om Gig- marknadens konsekvenser för alla som tvingas in i branschen när arbetsmarknaden har avreglerats och förändrats. I filmen får vi följa en arbetslös engelsman med familj, som skuldsätter sig för att få ett arbete som bilbud.

I, Daniel Blake av Ken Loach. Om den dödliga nedrustningen av sociala välfärdssystemen. En utsliten hantverkare som nekas sjukpenning tvingas söka jobb han inte kan ta. Han träffar en ensamstående mamma som också är arbetslös, de försöker stödja varandra i labyrinten de tvingas navigera i mellan myndigheterna. Vi får en starkt berörande inblick i de nedmonterade välfärdssystemen och konsekvensen för vanliga människor.







Populära inlägg