Slavdrivaren av Anders Teglund

 Nordsteds förlag 2023




Slavdrivaren är en bok om modernt slaveri, som berättar om en av de moderna slavdrivarna, Dennis, som arbetar som dispatcher på Foodora, alltså är mellanhand mellan buden och företagsledningen. Den som svarar på budens meddelande i appen när de får problem, en kund som inte tar emot, ett transportmedel som gått sönder, eller helt enkelt ett bud som inte orkar mer, det regnar, den har fått ett uppdrag  som kräver lång cykling. Dagens budslavar måste hålla med sin egen utrustning, cykel, moped, bil. 

I vartannat kapitel får vi vara med när den moderna slavdrivaren Dennis sitter framför sin gamingdator och arbetar hemifrån sin lilla etta i Södertälje via chatt. Dennis är hård, kallar buden offer som klagar, men ju mer vi får följa honom inser vi att han förändrats av arbetet och själv vill bort.

Däremellan får vi följa med ner i slaveriets historia. Några grundläggande drag i slaveriet, som haft många skepnader, är att slaven är ofri, främling i ett system  som hänger samman med våld och fattigdom.  Slavdrivaren är central i utnyttjandet av människor. Driver slavarna att göra slavgörat;  mellanhanden mellan herre och slav.

Anders Teglund har själv arbetat som foodorabud och skrev då boken Cykelbudet (Teg förlag). När ledningen fick veta att han skrivit en bok om sitt arbete fick han sparken. Efter att det skrivits om boken blev han kontaktad av Dennis, som ville att han skrev om dispatcherns slavgöra. 

När jag läser boken tänker jag på filmen Sorry we missed you av Ken Loach, som berättar om en arbetslös engelsman som tar jobb inom gig-industrin, skuldsätter sig för att köpa en varubil och drivs som en slav. Här är det Dennis, som är trångbodd, tappat kontakten med sina vänner för att hans arbetstider och ensamarbete gör det svårt att ha ett socialt liv.

Boken är verkligen intressant, en del texter är som mindre essäer med hänvisningar till litteraturen vilket gör att den väcker funderingar. Kommer vi nånsin kunna avskaffa slaveriet. Den privilegierade människans ständiga behov av att förpassa arbete som ingen vill göra, på de som inte har något annat val än att göra det. Rekommenderas. 





Populära inlägg