Att förändras- en metod av Édouard Louis

  Wahlström & Widstrand 2022



Èdouard Louis är 26 år när han sätter sig ner för att skriva denna bok, sin femte. Han har då under många år utkämpat en strid för att utplåna sitt ursprung i arbetarklassen. Det är en flykt som krävt allt av honom. Till slut är han så utmattad som soldater som stridit länge kan bli, de hamnar i det som Nietzsche kallar rysk fatalism, den uppgivenhet som får de att lägga sig ner och invänta döden.

Klass är temat kring vilket Èdouard Louis böcker ständigt kretsar. I denna bok får vi följa hela förändringsresan som han beskrivit delar av i de tidigare böckerna. Den börjar med att han tidigt känner sig annorlunda, inte beter sig som pojkar ska sig i den sociala kontext i vilken han växer upp, en nordfransk liten arbetarstad. Han blir trakasserad i skolan men också av fadern som är besviken på att han inte beter sig som en pojke ska.

Han börjar tidigt tänka på att fly till en tillvaro där han tillåts vara den han är, homosexuell, och även undkomma den framtid som stakats ut för honom. Han är arbetarungen som precis som andra förväntas följa i tidigare generationers spår, jobba på fabriken, slita ut kroppen, leva i fattigdom.

I sitt nya liv behöver han inte dölja sin homosexualitet och kan äntligen ge sig hän och där vara sig själv, men istället måste han nu göra allt för att dölja sin sociala bakgrund i arbetarklassen. En hemlighet byts ut mot en annan.

Förändringen sker bit för bit under många år genom att han viker av från den förväntade vägen och istället träder in på en väg som leder mot högre utbildning. Därmed möter han de som vuxit upp under andra förhållanden. Han får se andra sätt att leva. Han ändrar klädstil, förändrar sitt kroppsspråk, sätt att tala, hur han äter och vad han äter. Han får ett nytt umgänge där man umgås på andra sätt, en annan typ av extrajobb, möjlighet att resa och senare lämna barndomshemmet. Han byter även namn, går ner i vikt och tar itu med tänderna, som måste ordnas om han ska kunna tas för något annat än nordfransk arbetarklass.

Klassresan går genom ett flertal hjälpare som träder in i olika skeden under åren och öppnar dörrar in till borgarklassen åt honom, kulturellt, socialt och ekonomiskt. Några av de första är bibliotekarien, teaterchefen och bokhandelsägaren, som visar vägen till utbildning som viker av från den som arbetarbarn förväntas välja, ger möjlighet till kulturellt extrajobb och nya kontakter. Utan dem hade förändringen inte ens börjat. En mycket viktig person är också vännen Elena som han senare känner skuld för att han lämnade, för att söka sig till Paris, upp i den högre borgarklassen. Hon är inte den enda han lämnar, klassresan kräver att överge, vilket blir en konflikt inom honom.

I sitt nya liv behöver han inte dölja sin homosexualitet och kan äntligen ge sig hän och där vara sig själv, men istället måste han nu göra allt för att dölja sin sociala bakgrund i arbetarklassen. En hemlighet byts ut mot en annan.

Att Èdouard Louis ska bli författaren är inte självklart, det vet han först när han träffar författaren Didier Eribon, också homosexuell, uppvuxen i arbetarklass, på releasen av ”Tillbaka till Reims” i Paris. Det är då han bestämmer sig för att det är vad han också vill, bli en berömd författare som Didier. Både Didier Eribon och Èdouard Louis är inspirerade av nyligen belönade nobelpristagaren Annie Ernaux.

Att förändras- en metod, sätter skärpan på hur svårt det är att skapa sig andra möjligheter än de på förhand givna. Att gränserna mellan klasserna bevakas noga och hur omedvetna de privilegierade är om alla öppna dörrar de redan har. Den sätter även ljus på kravet att passa in. Att det är svårt att få vara annorlunda och inte utgöra ett hot.

Jag rekommenderar verkligen läsning av Èdouard Louis, och också av Annie Ernaux och Didier Eribon för den som längtar efter att förstå mer om vad klass är och gör med människor.

Tidigare utgivet:

Göra sig kvitt Eddy Belleguele (2014)

Våldets historia (2016)

Vem dödade min far? (2018)

En kvinnas frigörelse (2021)


Recensionen idigare publicerad i KLASS 1/2023

Populära inlägg